Groei zelfredzaamheid consument bij afsluiten hypotheek door ontsluiting data

op 31 augustus 2016 in Actueel, Innovatie, Hypotheken

Onlangs werd via de landelijke media bekend dat dankzij het proiect HANDIG! een werkgeversverklaring voor een deel van de hypotheekaanvragen niet meer noodzakelijk is. De Hypotheker start deze pilot en meerdere geldverstrekkers volgen op korte termijn. Deze eerste aanzet om het hypotheekproces efficiënter te maken door bewijsstukken te vervangen door digitale broninformatie wordt mede mogelijk gemaakt door (Yellowtail’s) fintech Ockto, een online methode voor het verzamelen van data.

Groei zelfredzaamheid consument bij afsluiten hypotheek door ontsluiting data

Na de werkgeversverklaring zullen dienstverleners ook andere informatie uit Ockto gebruiken, zoals gegevens die de consument ophaalt bij de Belastingdienst, Mijnpensioenoverzicht.nl, Mijnoverheid en banken. Hierdoor zal de zelfredzaamheid van de consument bij het afsluiten van hypotheken en andere financiële producten enorm toenemen.

Drempel om zelf af te sluiten gaat op den duur verdwijnen

Paul Janssen, Product Director bij Yellowtail en verantwoordelijk voor Ockto: “De drempel om zelf af te sluiten, of in ieder geval een groot deel zelf te doen, wordt steeds lager door toepassingen als Ockto. Momenteel zijn zowel consumenten als adviseurs nog uren kwijt aan het zoeken, verzamelen, invullen en controleren van informatie over de klant en zijn huishouden. Zonde, want die informatie is voor de consument beschikbaar en kan nu al in een oogwenk digitaal ontsloten worden vanaf systemen van de overheid en financiële instellingen. Het is onze ambitie om de consument steeds meer zelfredzaam te maken en dienstverleners te helpen het servicen van hun klanten te vereenvoudigen. De aanstaande nieuwe identificatiemethodes en PSD2 regelgeving zullen daar bij als katalysator dienen."